Уншигч та бүхэндээ "Асуулт-Хариулт" булангийн ээлжит мэдээллийг хүргэж байна.
Ногооны талбайд яагаад үрдэс хэрэгтэй талаар?
Үрдсийг янз бүрийн зорилгоор ашигладаг...
Ногоочид модны үрдсийг янз бүрээр хэрэглэж сураад байгаа. Жишээлбэл, үрдсийн хөрсний мульчировани гэх хөрсөнд чийг барихаар сийрэгжүүлэн сэндийлсэн давхрага гаргахад ашиглана. Тэр нь хогийн ургамлаас хамгаална. Мөн үрдсийг бордоонд нэмэрлэдэг.
Зарим ногоочид үрдсийг үнстэй холин ургацын эгнээг өндөрлөхөд мөн бордоо болгоход ашиглана. Эцэст нь, үрдсээр ногооны талбайн замыг бүрж болно.
Далай дунд их цэнхэр нүх юунаас болон үүсэв?
Усан агуй живснээс л тэр...
Далай тэнгис дэх цэнхэр нүх нь шохойг чулуун юүлүүр юм. Ийм нүхэн дэх ус орчины уснаас илүү бараан өнгөтэй. Мөсөн галавын үед далайн усны төвшин өнөөгийнхөөс ойролцоогоор 100 метрээр доогуур байжээ. Газрын элэгдэлтийг улмаас хуурай газрын зарим хэсэгт шохойн чулуун агуйн систем тогтсон байна. Усны төвшин нэмэгдэх цагаар олон тооны агуй усанд автан живжээ. Тэдний дээвэр нь нуран цөмөрч унасан байв. Ингээд юүлүүрийн нүх л үлдээд усаар дүүрсэн нь энэ байна.
Белизийн арлын дэргэд том хөх нүх гэх 318 метрийн диаметртай юүлүүрийн нүх байдаг. Тэр юүлүүрийн гүн нь 124 метр. Хамгийн гүнзгий юүлүүр нь Өмнөд Хятадын тэнгисийн “Лууны нүх ба гүн нь 301 метр болдог.
Хасарваань болон нанжин чавга нь хөлдөөсний дараа яагаад наалдамтгай чанараа алддаг вэ?
Түүний танин бодис задарснаас...
Нанжин чавганд чимчигнүүлсэн наалдамтай амтыг фенолын гаралтай танин бодис өгдөг. Жимсний биенд тэр нэгдлийг усжуулах чадвартай бодис байдаг нь тэдний задлан эвдлэхэд хүргэдэг. Гэхдээ сайтар боловсроогүй жимс тэр ферментүүд нь эс хоорондын бүтцэд бие биенээсээ хальсаар тусгаарлагдсан ба жимсийг хөлдөөхөд мөсний таластууд нь хальсыг хагалах ба гэсгээсний дараа танин нь нийлэн усждаг байна.
Мөн тэдний хальсны задрал нь жимс боловсрох цагаар эрчимжинэ. Бүрэн боловсорсон жимсэнд наалдамтай чанар үгүй болсон байдаг байна.
М.ЦОГТ