Эрүүл мэндийн яамнаас "Ковид-19" халдварын үед хэрхэн хүнсний дэлгүүр, худалдааны төвүүдээр үйлчлүүлэх, иргэдэд хэрхэн үйлчлэх талаар зөвлөгөө өглөө.
Байгууллагад:
-  
Өглөө бүр ажилтнуудын биеийн халуун үзэж тэмдэглэх;
 -  
Хүн хоорондын зай барих, тэмдэглэгээ хийх;
 -  
Лангуу, тэрэг, сагс, хаалга, хөргөгчний бариул, хүнсний хавчаар зэрэг хатуу гадаргууг 1 литр усанд 25мл белизна (хлор агуулсан бодис) хийсэн уусмалаар тогтмол цэвэрлэж халдваргүйжүүлэх;
 -  
Карт уншигч пос машиныг спиртэн суурьтай уусмалаар арчих;
 -  
Жимс жимсгэнэ, цагаан идээ зэрэг шууд хэрэглэдэг хүнсний бүтээгдэхүүнийг ил задгай байрлуулахгүй байх;
 -  
Амталгаат худалдаа хийхгүй байх;
 -  
Бээлий эсвэл хүнсний хавчаар хэрэглэн иргэдэд үйлчлэх;
 -  
Сав,баглаа, боодлыг чийгтэй алчуураар арчих;
 -  
Спиртэн суурьтай гар халдваргүйжүүлэгч байршуулах;
 -  
Агаар сэлгэлт тогтмол хийх;
 -  
Белизнагийн уусмалаар тавцан, сандал, цахилгаан шатны бариул, шал зэрэг хатуу гадаргууг тогтмол арчих;
 -  
Ариун цэврийн өрөөнд гар угаах саван, сальфетка байрлуулах;
 -  
Бие засах газрыг өдөрт тогтмол цэвэрлэж халдваргүйжүүлэх (жавелин, хлорсепт);
 -  
Хог хаягдлыг тухай бүр нь зайлуулах;
 
Албан хаагчдад:
- Амны хаалт зүүх;
 - Бээлий өмсөх;
 - Гараа сайтар угаах;
 - Ковид-19-ийн талаар мэдээлэлтэй байх;
 - Халуурах, ханиах, цээжээр өвдөх зэрэг шинж тэмдэг илэрвэл 119 дугаарт хандах;
 
Үйлчлүүлэгч нарт:
- Амны хаалт зүүх;
 - Гар халдваргүйжүүлэгч, нойтон сальфетка авч явах;
 - Хүн хоорондын 1,5-2 метрийн зай барих;
 - Хүнсний бүтээгдэхүүнд хүрэхгүй, хүнсний хавчаараар авах;
 - Амталгаа хийхгүй байх;
 - Олон бараанд хүрэхгүй байх;
 - Нүүр, ам, хамартаа бохир гараа хүргэхгүй байх;
 - Бэлэн мөнгөөр аль болох тооцоо хийхгүй байх;
 - Сав, баглаа, боодлыг савантай усаар арчиж хэрэглэх;
 - Хүнсний ногоо, жимс, жимсгэнийг сайтар угааж хэрэглэх;
 - Гаднах сав, баглаа, боодлыг шууд хаях;
 - Гараа савандаж угаахыг зөвлөж байна.
 
                


