x

Рюкюгийн хоолны өв дахин сэргэж байна

Одоогийн Японы өмнөд хэсэгт оршдог Рюкюгийн хаант улс 450 жилийн турш цэцэглэн хөгжсөн ч колоничлол, дайны дараах соёлын өөрчлөлтөөс болж түүний өвөрмөц хоолны уламжлал бараг мартагдахад хүрчээ. Гэвч өнөөдөр уламжлалт эмчилгээ, нутгийн амьдралын хэв маягийг хослуулсан шинэ үеийн эмэгтэйчүүдийн ачаар Рюкюгийн эртний нэгдмэл хоолны соёл дахин сэргэж байна.

Окинавагийн Урума хот дахь хоёр давхар сууцныхаа гал тогоонд хоол хийх зааварчилгаа өгч буй Юүкиэ Миягуни хэмээх эмэгтэй хэлэхдээ, “хүний хэл маш олон зүйлийг илэрхийлдэг” гэнэ. Уламжлалт Хятадын анагаах ухааны (TCM) эмч, Рюкюгийн хоолны мастер Миягуни анхны удаа надтай уулзахдаа хэлний өнгө, чийгшил, хагарал зэргийг ажиглаж, илүү шоколад, өглөө бал хэрэглэж, тослог хүнс нэмэхийг зөвлөв. Тэрбээр энэ бүхнийг цусны эргэлт сайжруулах, арьс хуурайшилт багасгах зорилгоор тайлбарлажээ.

Рюкюгийн хоолны уламжлал ХII зуунаас эхтэй. Тухайн үед арлууд Тайван, Хятад, Солонгос, Сиам зэрэг улс оронтой худалдаа хийж, орон нутгийн орц найрлагыг (гашуун гуа, шикуваса жүрж, ягаан төмс, далайн замаг) гадаадын техник, амтлагчаар баяжуулжээ. Хятадчууд ургамал, цай, гахайн мах авчирч, Солонгосчууд даршлах аргыг танилцуулсан бол Сиамын худалдаачид индика будаа авчирсан байна.

1429-1879 оны хооронд тус арлууд Рюкюгийн Хаант Улс нэрээр хагас бие даасан улс байв. Хааны ордонд дипломат зоогийн зориулалттай “ордонгийн хоол” буюу Ukwanshin Ryori нэртэй тансаг зоог бэлтгэдэг байжээ. Харин ард иргэдийн хоол нь илүү энгийн боловч уламжлал, эрүүл мэндийн зарчмыг шингээсэн байдаг.

Хаант улс Японд нэгтгэгдсэн 1879 оноос хойш энэ соёл гадаадын түрэмгийлэл, түргэн хоолны дэлгэрэлт, эдийн засгийн хямрал зэргээс болж мартагдах аюулд орсон ч сүүлийн жилүүдэд сэргээх хөдөлгөөн эрчимжжээ. Миягуни шиг эмэгтэйчүүд энэхүү өв соёлыг судалж, олон нийтэд зааж, тархуулах замаар үргэлжлүүлж байна.

Миягунигийн хийж буй хоол бол гашуун гуатай чанпару – гахайн мах, өндөг, тофу зэргийг хольж хуурсан энгийн хэрнээ тансаг хоол юм. Чанпару гэх нь “холих” гэсэн утгатай бөгөөд Рюкюгийн олон соёлын уусмалыг бэлгэддэг. Мөн тэрбээр чимами тофу (гүнжидтэй газрын самрын зөөлөн желе), агү (удаан чанасан гахайн мах), умибудо (далайн усан үзэм) зэрэг уламжлалт хоолыг түндябүн гэх лакан тавагт хийж тавьдаг байна.

Миягуни өөрийн судалгаанд 18-р зууны хааны эмчийн бичсэн Gozen Honzō номыг ашигладаг бөгөөд энэ нь Рюкюгийн хоолны ургамал, амьтан, хоол хийх аргын тухай маш дэлгэрэнгүй өгүүлдэг ажээ.

Харин өөр нэг мэргэжилтэн Казүми Кайо гэх эмэгтэй энэ соёлын тухай сонирхлыг ээжээсээ авсан гэдэг. Тэрбээр одоо Yonner Food гэх нэртэй хоолны сургалт явуулж, нутгийн зах зээл дээрээс орцоо цуглуулж, оролцогчдод хамтдаа хоол хийж түүх, эрүүл мэндийн талаарх ойлголт өгдөг байна.

Окинавагийн ард түмний урт наслалтыг тэжээж байсан энэхүү хоолны дэглэм өнөөдөр барууны нөлөөнд автсан хурдан хоолоор солигдож, амьдралын хэв маягтай холбоотой өвчлөл нэмэгдэх болсон тул 2016 онд нутгийн засаг захиргаа Ryukyuan Cuisine Masters хөтөлбөрийг санаачилжээ.

2019 онд “Рюкюгийн Хоолны Үл тасарсан өв” нэрээр энэ соёлыг Японы үндэсний соёлын өвд бүртгэж, Рюкю хоолны хадгалалт, түгээн дэлгэрүүлэлтийн холбоо байгуулагдсан. Одоо Наха хотод байрлах Suitenrou зэрэг ресторанууд ардын болон ордны хоолыг нэг дор санал болгож байгаа бол Kuninda ресторанаар дамжуулан уламжлалт цэстэй оройн хоолоор зочлох боломжтой.

Хоол судлаач Миягуни, Кайо нарын үзэж буйгаар энэ өв соёлыг хадгалахад хамгийн чухал зүйл бол гал тогоонд гараараа хийж сурах, бусдад заах явдал юм. “Хэрвээ бид Рюкюгийн хоолыг алдах юм бол Окинавагийн үнэт зүйл, үнэмшил алдагдана” хэмээн тэд хэлж байна.

Эх сурвалж: BBC.com

 

 

iСанал болгох
АНХААРУУЛГА: Та сэтгэгдэл бичихдээ хууль зүйн болон ёс суртахууны хэм хэмжээг хүндэтгэнэ үү. Хэм хэмжээ зөрчсөн сэтгэгдэлийг админ устгах эрхтэй.
iШинэ мэдээ
Д.Трамп “Панорама” нэвтрүүлэгтэй холбоотойгоор BBC-ийг шүүхэд өгчээ 15 цаг 33 мин БНСУ-ын Үндэсний Ассамблейн дэд дарга Жү Ху Ён Монголын парламентын төлөөлөгчдийг хүлээн авч уулзав 15 цаг 35 мин U20 ДАШТ-д бэлтгэх ажлыг эрчимжүүлэх үүргийг Узбекистаны Ерөнхийлөгч өглөө 15 цаг 36 мин Эрүүл амьдралын хэв маягийг спортоор дамжуулан төлөвшүүлэхийг онцлов 15 цаг 38 мин Хятадад III түвшний автомат жолоодлоготой автомашиныг нийтийн замд зөвшөөрөв 15 цаг 42 мин Сэлэнгэ аймгийн Цагааннуур суманд эрэн хайх, аврах салбар нээгдлээ 15 цаг 44 мин Нэгдүгээр тойрог зам төслөөр хотын төвөөр дамжих тээврийн урсгалыг зохицуулна 15 цаг 46 мин Өмнөговьд хавдрын эмчилгээнд “хөгжимт эмчилгээ”-г нутагшуулжээ 17 цаг 9 мин Халтиргаа, гулгаатай замд баталгаатай тээврээр зорчихыг зөвлөв 17 цаг 16 мин Вьетнамд ирсэн гадаадын жуулчдын тоо түүхэн дээд түвшинд хүрчээ 17 цаг 17 мин Түргэн тусламжийн дуудлага огцом өсөж, 11 сарын байдлаар 404,485-д хүрэв 17 цаг 20 мин “Алтан цом”-ын дөрөвдүгээр тойрогт М-Си-Эс Энержи, АПУ Скайтел багууд тэргүүлж байна 17 цаг 22 мин “Гермес” төвийн нүхэн гарцын туннелийн үндсэн бүтээцийг хийж дууслаа 17 цаг 26 мин Улаанбаатарт шөнөдөө 18 хэм хүйтэн 17 цаг 28 мин Монголын тамирчид багаараа Ой тогтоолтын Дэлхийн аварга боллоо 17 цаг 29 мин Төсвийн орлого буурч, тэнцвэржүүлсэн тэнцэл 1.8 их наядын алдагдалтай болов 17 цаг 31 мин Орон сууцны үнэ 11 дүгээр сард өмнөх оны мөн үеэс 12.7 хувиар өсжээ 19 цаг 30 мин Алтай-Улиастайн оргил ачааллыг бууруулах батарей станц ажиллаж эхэллээ 19 цаг 31 мин Гацуур модны гэрлэн чимэглэлийн галын аюулгүй байдлыг хангахыг анхааруулж байна 19 цаг 31 мин Явган хүний гарцаар зам гарч байсан иргэнийг мөргөж гэмтээжээ 19 цаг 33 мин
iИх уншсан
“Худал хуурмаг”-тай хамтдаа хорвоог туулах нь Л.Эрдэнэчимэг: Татварын дарамтаас болоод бизнесүүд цэцэглэж ... Тэд өөрсдийгөө яая гэж байна. Харин бидэнд олон тулгуурт бод... Д.Батбаяр: Эдийн засгийн болон сангийн бодлогоо бид өөрчлөх ... Улсаа дампууруулчихлаа, гэхдээ хариуцлага хүлээхгүй л дээ Шинэ жилийн үеэр автомашины тэгш, сондгой хязгаарлалт хийх э... Гадаад зээллэгийн ашиглалт, үр ашгийг нэмэгдүүлэх тухай хуул... Шилдэг залуу эрдэмтэн, эмч нарт Ерөнхийлөгчийн нэрэмжит шагн... Налайх дүүрэгт орон сууцны орчны тохижилтын ажил бүрэн дуусл... Монголчуудын уламжлалт хувцас, гоёлын 100 гаруй үзмэрийг дэл... Арванхоёрдугаар сарын дунд үеэр хүйтний эрч түр суларна ХУД-ийн 20-р хороонд баригдаж байсан авто худалдааны төвийн ... “Alexa”-гийн хэрэглэгчид 2025 онд хамгийн их асуусан асуулту... Евразийн эдийн засгийн холбоотой хийх худалдааны түр хэлэлцэ... Г.Занданшатар: Хүнсний хувьсгалыг үргэлжлүүлж, Монголыг хүнс... Стратегийн ач холбогдол бүхий бүтээгдэхүүний хангамжийг дэмж... Улаанбаатар хотын нийтийн байруудын орчин нөхцөлд шалгалт хи... МУИС-ийн Сэтгүүл зүйн тэнхим 65 жилд 1600 гаруй сэтгүүлч бэл... Б.Солонгоо: Сонсгол явуулснаар Оюу толгой дээр Засгийн газар... “Энержи”, “Мегастарс”, “Бакс” багууд Хөгжлийн лигийг тэргүүл...
Top